Senaste nytt

Med sjöflygplan till Ha Long Bay

MartinH

Medlem
När jag planerade en resa till Hanoi, Vietnam så bestämde jag mig för att besöka Ha Long-bukten, som är med på Unescos världsarvslista. Jag hittade ett ett flygbolag, Hai Au Aviation, som flyger utsiktsflyg över Ha Long med deras sjöflygplan, men också reguljära flyg mellan Hanois internationella flygplats och Ha Long.

Då jag reste ensam och deras hemsida enbart säljer resor för 2 personer så kontakade jag dem direkt och jag blev erbjuden ett skräddarsytt program.

Sjöflyg Hanoi – Ha Long, 1 timme
Kryssning med lunch, 4 timmar
Bussresa till Hanoi, 3 ½ timme

Kostnad ca 2200 kr. Inte precis jättebilligt, speciellt jämfört med en del av backpackeralternativen, men för denna ”once in a lifetime” upplevelse så tyckte jag det var värt varenda krona.

Incheckning skedde på Hanois flygplats, inrikesterminalen. Vid bekräftandet av resan blev jag ombedd att fylla i ett formulär med bl.a. min vikt. Jag blev tvungen att damma av den gamla vågen hemma som jag har ignorerat i flera års tid. En sorglig historia vart det. Inte blev det bättre av att man vid incheckningen var tvungen att göra om invägningen…jag var i alla fall inte ensam om förnedringen, då jag utbytte några medlidande blickar och kommentarer med en trevlig britt som delade mitt öde. Hursomhelst, vi blev båda tillåtna att följa med flyget.

2.jpg


Ute på plattan blev vi hälsade av Kapten Dave, en glad kille från Kanada. Han höll en kort säkerhetsgenomgång och sen fick vi boarda planet, en Cessna Caravan med plats för 2 piloter och 12 passagerare. Konfigurationen var 1 + 2, och det var free seating. Vi var 9 passagerare, jag gick på först och valde således plats 1A.

9.jpg


Inrikes och utrikesflygen verkade dela samma runway då vi medans vi taxade ut såg flera internationella flygbolag starta och landa, bl.a. Nok Air och Air Asia. Vi passerade också en B747, vårt plan kändes ganska litet i jämförelse.

Till slut var det dags för oss att lyfta. Jag kan inte mycket om flygplan och teknik, men det kändes som att vårt plan steg väldigt långsamt och vi flög på ganska låg höjd hela vägen ut mot kusten. Resan mot Ha Long tog ca 45 minuter i luften och väl framme så flög vi fram ovanför öarna i 15 minuter. Det var fantastiskt vackert, precis som jag hade föreställt mig. Vädret var tyvärr lite molnigt så de allra vackraste färgerna i vattnet och på klipporna kom inte riktigt fram, men det var otroligt fint ändå.

4.jpg


5.jpg


6.jpg


7.jpg


8.jpg


3.jpg


Sen landade vi i vattnet och det var precis så mjukt som man hört talas om, jag hade nästan hoppats på lite mer skump och skvätt! Vi seglade fram till hamnen och tog sats för att köra upp på rampen. Därmed var den delen av resan över. Sen fortsatte det med några timmars stilla cruise mellan öarna för att slutligen skumpa hem till Hanoi i en liten buss.

10.jpg


11.jpg


Ölromantik.

12.jpg


13.jpg


Det var tydligen något speciellt med just denna lilla klippa, för den pryder Vietnams 200 000 Dongsedel.

Tack för att ni tog er tid att läsa!
 

MartinH

Medlem
Lunchen var bra. Senare bjöds det på choklad och efterrätter, man behövde inte precis gå hungrig från utflykten :)

Förresten, det fanns en lounge medans man väntade på att åka med båten. Jag kom ju fram till Ha Long betydligt fortare än de övriga som skulle med båten, så det blev nästan 2 timmar där.

2016-08-15 11.04.26.jpg
 
Kan verkligen rekommendera Halong Bay. Tog bussen dit, men stannade över natten ombord på en båt. Riktigt härlig upplevelse vill jag lova!
 

chazzie

Medlem
Trevlig rapport!

Jag valde bort utomstadsaktiviteter när jag var i Hanoi i våras, men Ha Long ligger högt på listan vid nästa besök!
 
Toppen