Senaste nytt

Vinter och vår i Zermatt

Börnen

Medlem
IMG_1007.JPG
Zermatt är en av våra favoritorter, här har vi varit många gånger och vill gärna komma tillbaka! Vi beställde biljetter redan i juni och fick en mycket bra deal, kring 2000 kr per person Skellefteå-Geneve. Vad som gör Zermatt så speciellt är att man från mitten av april och några veckor framåt får bra skidåkning på de högre pisterna samtidigt som det är vår/sommar i byn. I år när vi åkte några veckor efter den tidiga påsken fick vi uppleva lågsäsongskänsla i Zermatt, lite folk i backarna och i byn under veckodagarna, lite mer under helgen.


Resan ner

IMG_2859.JPG
Vi åkte lunchflyget lördag från SFT och fick göra vår premiär i en CRJ 900 från Iberia. När den landade på SFT så gick besättningen ut och fotograferade sig, planet och flygplatsbyggnaden. Även SAS-crew som skulle åka ner till ARN som passagerare fotograferade planet!


IMG_2864.jpg
Vi kunde konstatera att alla platser i en CRJ 900 är dåliga, ingen har direkt fönster förutom nödutgångsplatsen.

IMG_2919.JPG
Air Nostrum bjöd på nötblandning till oss i SAS Go!

Eftersom att vi bor på landsorten så hinner vi inte med fakiren från Arlanda till Geneve, så övernattning på Arlanda är nödvändig.

IMG_0936.jpg

Efter 19 timmars stop i Stockholm, med besök på "Bamse på turné” för sonen så blev det en alldeles vanlig flygning till Geneve.

IMG_2967.jpg
Varför får jag Magic Stickers hela tiden, jag har redan över 20 hemma.

40 minuter efter landning så satt vi på tåget mot Zermatt med våra sex incheckade kollin! Multiskidfodral är en välsignelse, man kan till och med frakta två på varandra när det behövs!

IMG_0946.jpg


Jägerhof Hotel & Apartments

IMG_3019.jpg

Många gånger tidigare har vi bott på Jägerhof, förra året hade vi en enrumslägenhet med Matterhornvy. I år så hade vi uppgraderat och slagit på stort och hyrt en fyrarumslägenhet, med tre toaletter och även i år Matterhornvy, balkonger i två väderstreck och fullt utrustat kök, även fonduegryta och diskmaskin ingick! Städning varje dag. Frukost äter man i hotellets huvudbyggnad.

IMG_3060.jpg
Vi dekorerade vår balkong

IMG_3028.JPG
En viktig detalj i det Schweiziska köket

IMG_1064.jpg

IMG_1065.jpg

IMG_1066.jpg

IMG_1067.jpg

IMG_1068.jpg

IMG_1069.jpg

IMG_1070.jpg

IMG_1072.jpg
Utgång till ena balkongen

IMG_1074.jpg
Master bathroom

IMG_1079.jpg
Alla rum hade inte bra utsikt

Vi hade dator med oss för att kunna titta på SM-semifinalerna i ishockey, även en HDMI-kabel, men tyvärr fanns det ingen HDMI-utgång på datorn. Vi fick hjälp av en bell boy som lyckades hitta en DV-HDMI adapter så att vi kunde se på matchen! Det är service det! Vi dricksade med en liter tax-free whiskey från SAS!

Lägenheten var på 150kvm, och kostade nästan 5000kr per natt, men med tanke på att den rymmer två familjer eller tre par så är det överkomligt för den standarden man får.

Eftersom vi hade ett bra kök så valde vi att laga middag själva. Vi handlade på Migros, dyrt för en svensk, men vi fick i slutet av veckan tips på att man ska gå till Denner och handla. Det gör lokalbefolkningen.


Ski Schule

IMG_0675.JPG

I år så hade vi bokat in skidskola fem halvdagar mellan 9:00 och 12:00 för 6-åringen. Han pratar varken engelska eller tyska än, men förstår en hel del. Han hamnade i en liten grupp med 4 elever, de andra eleverna kom från England och Tyskland, läraren pratade tyska och engelska och även lite svenska med barnen! Det funkade riktigt bra och barnet fick åka race på fredagen. Den skidskolan vi valde (Stoked) har nämligen ett race med Zermatts officiella figur Wolli som avslutning. Stoked har barnskidskola i grupp måndag-fredag. Man kan välja heldagar eller halvdagar. Kostnaden för halvdagsvarianten var 340 Sfr.


Glacier Palace

IMG_3092.JPG

Missa inte glaciärgrottan som finns uppe på Klein Matterhorn. Det är separat inträde (8 Sfr) till den naturliga glaciärgrottan som smyckats med skulpturer som är ljussatta. Väl värt ett besök, men det är lite kämpigt att att gå upp igen då vi nu är 3800 meter över havet.


Andra saker än skidåkning man kan hitta på i Zermatt:

Vandring

IMG_3159.jpg

Vi vuxna hade tidigare varit upp till ett stort kors som står på en liten kulle ovanför staden. Då mitt i vintern med snö upp till midjan, vi mindes vägen som mycket brant. Den enda dagen under veckan då det var dåligt skidväder åkte vi ner från berget redan vid lunch och tog med oss 6-åringen till korset. Därifrån har man en magnifik utsikt över staden.

P4130160.JPG

IMG_3188.JPG

Vi tog en annan väg ner, då råkade vi komma till ett fårhus uppe på berget. Där bodde det riktiga Wollifåret, ett svartnosfår, rasen är speciell för kantonen Valais i Schweiz.

IMG_3184.JPG

P4130169.JPG

Det finns många andra vandringsvägar runt omkring i dalen som är snöfria så här års.

IMG_3206.JPG

Toboggan

IMG_3284.JPG

Kälkåkning på svenska, något man bara måste göra i Zermatt! Vi bytte om till kängor och i övrigt hade vi skidkläder, hjälm och goggles på oss. Kälkarna går fort och kostar 80kr att hyra för en 1/2 dag. Kändes riktigt prisvärt i det annars så dyra Zermatt. Banan är 1,5km lång och har en fallhöjd på 233 meter, en riktig bra bana!

P4150222.JPG


Shopping

För den shoppingsugne finns ett stort utbud på exklusiva klockor och delikat choklad. Men tyvärr avskräcker priserna!

IMG_3193.jpg
Men en öl kan man alltid köpa! Denna är uppkallad efter den lokala fårrasen.

På väg hem

IMG_1088.JPG

På vägen hem så övernattade vi i Geneve på grund av flygtiderna. Det ska vi undvika nästa gång/år då det varken var en billig eller intressant stad.

Lite roligt var att vi när vi kom på planet ARN-SFT upptäckte att det var samma plan som GVA-ARN, nämligen LN-RNU! Medan vi åt en Jureskogburgare från Donalds i Inrikesloungen så parkerade man om planet från terminal 5 till terminal 4!

Vill ni läsa om förra årets resa så kommer länken här:
http://www.businessclass.se/forum/threads/skellefteå-zermatt-en-vecka-med-skidor-på-hög-höjd.24363/
 
Last edited:

Jean-Pierre

Medlem
Härlig rapport & läsning, tack! Har själv Wallis i allmänhet och Zermatt i synnerhet som favoritställe. Mikroklimatet är klart fördelaktigt där jämfört med orter bara en bit bort. Apropå nödvändinga övernattningar via GVA, du känner säkert till att det går minst lika bra att flyga till ZRH (fler avgångar). T.o.m. ca. 20 min. kortare tågresa till Zermatt än från GVA, med swiss transfer ticket sak samma...
 
Last edited:
Toppen