Senaste nytt

Inbrott i helgen. Tips på åtgärder samt specialister

Homer

Medlem
Huh? Man får försvara både sig själv och sin egendom, men inte med oförsvarliga mängder våld. Rättsfall där folk åker dit för att ha misshandlat inbrottstjuvar får ofta uppmärksamhet, men då handlar det alltså om att de använt mer våld än nöden kräver.

Det är svåra bedömningsfrågor för rätten, och ibland blir domsluten konstiga, men man *får* ändå försvara sig själv och sin egendom.


Men katter får skita på din tomt utan att du får göra något annat än schasa bort de vidriga kräken,
som naturligtvis kommer tillbaka igen och igen och igen.
 

Viking75

Medlem
Jag håller på att gå igenom säkerheten i nya villan. Dök på denna tråd och tänkte försöka bidra med lite input.
Bra godkända lås på dörrar och alla fönster. Detta fördröjer buset (försvårar att ta sig in och ut) Ett bra, helst trådat larm som ansluter både med gprs och ip. Välj en godkänd anläggar firma för installation.
Värdeskåp för kameran laptop osv när man är på jobbet. Om man har råd vill jag verkligen slå ett slag för att kombinera utrymmet där värdeskåp osv finns med en dimgenerator. Jag finner detta vara otroligt effektivt. Jag installerar även dimgenerator (finns rätt snygga idag) där jag bedömer det som mest troligt att boven tar sig in.
Har även kameror ute och inne men väljer att inte skylta allt för hårt med detta då det snarare väcker intresse hos tjuvar. Glöm heller inte att man ej får filma utan för sin egen tomt utan tillstånd.
 
  • Gilla
Reactions: Gus

Crater2

Medlem
Jag bor också i villa men har lagt ner detta med larm osv. Vill de gå in så gör de det, man kan inte ha gallerfönster.
Det enda jag tänker är att göra mitt hus så anspråkslöst som möjligt, så inget silver eller fina tavlor finns uppe.
Lite trist men man kan inte göra så mycket egentligen.

Klart de håller utkik, finns intervjuer med inbrottstjuvar (googla) där de går in trots larm, de använder öronproppar och maskering.
Även om väktare kommer så går de in i skogen och väntar tills de åkt, sedan går de in igen.

Även jag tror inte man ska skylta med saker eller försöka dölja, så alla gardiner är öppna. Tror det inbjuder mer om man försöker dölja.
 
Last edited:
Som ny så gräver jag i lite gamla trådar, hoppas att det är ok :)

Så här tänker jag kring säkerhet (liksom många andra redan har skrivit):

1. Ha bra lås och dörrar och gärna öppna ytor (stora buskar etc = dåligt).

2. Kameror, larm etc är trevligt, men syftet är då att pundaren/tjuven väljer grannhuset istället. Vaktbolagen tar i snitt 15-20min på sig att komma efter larm, och bilderna från kamerorna används knappt (inbrott är som sagt knappast någon prioriterad brottslighet).

3. Skifta perspektiv. När ni har glömt hemnycklarna och ingen är hemma, hur tänker ni då? Visst klättrar ni upp på garagetaket och ålar in via badrumsfönstret som alltid står på glänt? Titta på er bostad med en tjuvs ögon. Är ni för sega så fråga era tonårsbarn om hur de skulle göra för att smyga in (om de nu skulle avslöja det).

4. OPSEC/Infosec. Nu tror jag iofs att väldigt, väldigt få inbrott begås av nyktra personer - Tillfället gör tjuven - Men, de flesta läcker som såll på Internet (här skrev jag en längre utläggning med steg-för-steg-anvisningar, men jag tror de flesta förstår vad som avses) - Gör inte det utan att tänka efter ett extra varv (Fler borttagna exempel, eftersom det direkt kommer att göra detta forum mycket tråkigare, men om du har ett användarnamn som enkelt går att knyta till ditt riktiga, ovanliga, namn så kan det vara en idé att inte rapportera live. Skriv istället om dina resor när du är tillbaka.) I detta ingår även att ha en viss skeptisk inställning till att koppla upp sig i tid och otid till mer eller mindre okända wifi:n.

Avslutningsvis:

Prova att tänk "Om jag vore en tjuv, hur skulle jag då agera...?" (Om jag ville komma in i huset, om jag ville sno bilen, om jag ser att någon med dyra vanor precis har lämnat hemmet, om jag har full tillgång till någons telefon/mail, Om jag kan kopiera innehållet i nåns telefon via ett "ladduttag", osv...). Och återigen - Tillfället gör tjuven!
 
Last edited:

Valley

Medlem
Pågår just nu en tämligen stor inbrottsvåg i Karlstad. Tack och lov har man ännu inte kommit till området där en annan bor.
Kör själv med larm och hund. Får tro att dylika har full koll på flera hus och väljer någon av grannarnas som saknar larm och ligger lite mer insynsskyddat.
Ellers sätter jag upp en skylt att om man finner någonting värt att stjäla kan vi väl dela :p
 
Toppen