Senaste nytt

Utlandstraktamente och svag Krona

psve

Ny medlem
Hej,
Long time lurker som dom brukar säga på Flyertalk... Får bli en blandning av presentation och första inlägg. Jobbar i life science branschen i Stockholm sen 10 år före det ett antal års boende runt om i Sydostasien för ett svenskt bolag inom Telekom... Jobbar fortfarande i huvudsak mot AP och är väl över i Asien i snitt nån gång i månaden. Tack och lov flygs det business :)

Nu till saken, efter devalveringen av utlandstraktamenten ett par år sen (när ambassaderna inte längre fick sätta ribban) blev det dåligt. Men med en sjunkande krona är det ju närmast katastrof. Vem kan på fullt allvar leva på 450-500SEK per dygn i Singapore när kursen ligger på 6.50. Räcker ju inte ens till McD, samma i Kina, Japan.

Lär väl inte vara nån idé att börja gapa på RSV eftersom affärsresenärer närmast förmånsbeskattas :-(
 

lars

Medlem
Reser mycket till London och med den senaste tidens förstäkrning av pund-kursen blir det hyffsat dyrt att leva. Räddas nog till viss del av måltider i loungen på ut- och hemresan. Å andra sidan är traktamentet i Thailand en riktig vinstlott förutsatt att man gillar att käka thaimat på lite enklare ställen.

Har en del bekanta som faktiskt är glada över att inte få traktamente utan istället att företaget betalar alla kostnader.. Det blir extra trevligt när man reser till t.ex London eller New York :)
 

Magnus_K

Medlem
Gå ut och representera är mitt tips.
Även om traktamentet reduceras så äter och dricker du gott i alla fall :)
 

Viking75

Medlem
Jag upplever att väldigt många traktamenten är för låga sedan några år tillbaka. Det här är givetvis politiskt betingat. Det rimmar ofta dåligt med verkligheten för många som arbetar på resande fot.
 

Palazzi

Medlem
Jag upplever att väldigt många traktamenten är för låga sedan några år tillbaka. Det här är givetvis politiskt betingat. Det rimmar ofta dåligt med verkligheten för många som arbetar på resande fot.

Politik o verklighet överhuvudtaget kan man tycka :p

On topic: Den Schweiziska är ett skämt sedan deras valutastegring. Den italienska har varit för låg sedan Euron infördes. Den verkar vara baserad på ett landsindex som inte tar hänsyn till att Milano, Turin mfl har ett helt annat prisläge än t.e.x landsbygden i Umbrien (o i sistnämnda görs rätt få affärer)
 

Morgan

Medlem
Fast traktamentet ska ju täcka merkostnader, inte alla kostnader. Mat äter man även hemma, om än billigare.

Vill man ha förändring finns det ju ingen anledning att inte kräva högre ersättning från arbetsgivaren, även om den högre delen blir skattepliktig.
 

Viking75

Medlem
Traktamenten har varit en "het" fråga här många gånger.
Det uppstår ofta frustration när man upplever att merkostnaderna många gånger är högre än vad traktamentet täcker. I ärlighetens namn är det inte alla arbetsgivare som är villiga att förhandla om detta.
 
Toppen