Senaste nytt

Flygstrejk hotar Norwegian

Boka om det behövs i god tid... :)

källa: di.se

[h=5]Fackförbundet Unionen varslar om strejk för kabinpersonalen på det norska flygbolaget Norwegian. Strejken bryter ut fredagen den 9 mars klickan 10.00 om inget avtal träffats innan.
[/h]Bakgrunden till konflikten handlar om att Norwegian säger nej till Unionens krav på ett stopp för företaget att planera in arbetspass på upp till 60 timmar per sjudygnsperiod. Tidigare fanns nationella regler som tillät max 45 timmar per sjudygnsperiod, men ett EU-direktiv gör det nu möjligt för företagen att planera in upp till 60 timmar – något som Unionen anser är för mycket.

”Även Unionens kabinmedlemmar på Norwegian har rätt till arbetstider som gör det möjligt att få balans mellan arbete och privatliv och återhämtning mellan arbetspassen”, säger Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef.
Han konstaterar att Unionen redan kommit överens med andra flygbolag bland annat SAS, om arbetstider som båda parter är nöjda med.
Strejken omfattar cirka 200 kabinanställda med bas i Stockholm och riskerar att drabba framför allt Norwegians inrikestrafik. Även Unionens medlemmar i bemanningsföretaget Proffice Aviation som anlitas av Norwegian är uttagna i sympatistrejk och Unionen har begärt sympatiåtgärder från fackförbundet Transport vars medlemmar står för tankning och lossning.
Åsa Larsson, informationschef påNorwegian, anser att Unionens krav är orimliga. Hon hänvisar till att en flygvärdinna hos Norwegian i snitt arbetar 31 timmar i veckan, betydligt mindre än den normala arbetsveckan.
"Går vi med på Unionens krav skulle våra flygvärdinnor arbeta ännu mindre. Det innebär att vi inte kan vara lika konkurrenskraftiga mot de flygbolag vi möter i Europa som inte har sådana begränsningar", säger hon.
Hur många passagerare riskerar att drabbas om det blir strejk den 9 mars?
"Det är svårt att svara på. Vi har accepterat medlarnas bud på 90 timmar på fjorton dagar, samma som Transportstyrelsen rekommenderar. Jag hoppas givetvis att detta ska lösas innan dess", säger Åsa Larsson.
Norwegian har vuxit kraftigt i Sverige de senaste åren och har Arlanda har utvecklats till företaget näst största bas med över 50 direktlinjer.
 

Jacob

Medlem
Ännu har ingen överenskommelse nåtts mellan Norwegian och Unionen.

Fredag klockan 10 går i så fall strejken igång som berör 300 anställda. Enligt DI kan 40 tur och retur flygningar ställas in på fredagen.

di.se
 

Jacob

Medlem
Strejken avblåst!

Unionen och Norwegian har kommit överens och strejken är avblåst enligt ett pressmeddelande som kom för några minuter sedan.

Unionen kom ikväll överens med Norwegian om att de kabinanställdas arbetstid kommer att regleras i kollektivavtal. Avtalet innebär att parterna är överens om en begränsning av den schemalagda arbetstiden.

Bakgrunden är att avtalen med Norwegian löpte ut den 30 september förra året. Unionen har sedan dess förhandlat med arbetsgivarna om ett avtal som skulle sätta stopp för möjligheten att planera in arbetspass på upp till 60 timmar per sjudygnsperiod, vilket har blivit möjligt efter ett EU-direktiv från 2008. Unionen har tidigare tecknat liknande avtal med SAS, TUIfly, Primera och Novair.


Men fler strejkvarsel kan komma...

– Nu hoppas jag att vi kan slutföra den här utdragna processen med resterande bolag som inte har någon reglering av arbetstiden för sina kabinanställda, säger Unionens förhandlingschef Niklas Hjert.
 
A

Aurora

Guest
Jeg håper virkelig at Pilotforeningen står HARDT på sine krav, og enten går til streik om Norwegian ikke går med på det som er, eller at Norwegian utrulig nok går med på kravene. Sistnevnte er jo det beste, men kjenner man Norwegian rett er det vel heller tvilsomt... Resultatet av forhandlingene kan påvirke hele luftfartsbransjen i ytterste konsekvens, for om Norwegian får det som de vil, vil kostnadene ifht personale minskes enormt (i takt med personalets rettigheter). SAS og andre flyselskaper kan naturlig nok ikke opprettholde konkurranse med forskjellige forhold, ergo kan man si dette har ringvirkninger for store deler av flygbranchen. Jeg vil ikke fly med selskaper som undergraver rettighetene til sine ansatte.

Blir en spennende dag i morgen, skal ut og reise to ruter med SAS.
 

Nystrom

Medlem
Bra att piloterna står på sig och hoppas Norwegian lider nederlag i förhandlingarna!
Per

Delar helt din uppfattning!

Men, sedan är det upp till oss som passagerarare att välja leverantör av transporttjänsten. Tyvärr är det alltför många som skiter i hur "det fantastiskt låga priset" kommer till. Skulle passagerarna tvingas till samma arbetsvillkor tror jag att man skulle se en "tillnyktring".

Konkurrens är bra men det måste ske på samma, anständiga villkor.
 
Toppen