Senaste nytt

Max tre pass på fem år

Homer

Medlem
Max tre pass på fem år
Svenska medborgare ska bara ha rätt till tre pass under fem år. Försvinner fler ska endast provisoriska pass utfärdas. Det föreslås i den promemoria som överlämnats till inrikesminister Anders Ygeman (S).

Utredaren föreslår också att Sverige ska verka för kontroll av fingeravtryck och ansiktsigenkänning, som sedan jämförs med informationen i deras pass, införs vid de yttre gränserna till hela Schengenområdet,
- Utredarna vill att fingeravtryck ska kontrolleras varje gång någon kommer utanför Schengenområdet. Jag tror att det är enda sättet att komma tillrätta med ”lookalike”-problematiken, när du använder ett pass från någon som liknar dig, säger Ygeman, som tycker att förslagen överlag är bra.
Även för barn föreslås förändringar. I åldersgruppen sex-tolv år ska passens giltighetstid vara tre år. För barn under sex år ska den begränsas till två år.

- Man ser väldigt annorlunda ut när man är två år jämfört med fem, säger Ygeman.
Många länder släpper inte in resenärer med pass med kortare giltighet än sex månader, vilket gör att små barns pass i praktiken bara fungerar i ett och ett halvt år. Om barnens pass därför kan bli billigare är oklart.
- Alla förslag ska remitteras, så får vi se vad de säger, säger Ygeman.
De flesta förändringarna föreslås träda i kraft nästa år.
Max tre pass på fem år | Inrikes | SvD
**************************************************************************************************************

"Only in Sweden" kan man säga om att sånt här fått föregå år efter år efter år...

– Vi noterar att en del personer i Sverige tappar bort och förlustanmäler sina pass väldigt ofta –
ibland flera gånger i månaden, säger Kerstin Högback, Centrala gränskontrollenheten vid Rikskriminalpolisen.

Olaglig handel med svenska pass kar - DN.SE

Kjell Battaroff, biträdande gränspolischef och kommissarie.
– Turkiet, till exempel, är vansinniga på Sverige. Där är det, det vanligaste passet i världen som används illegalt som så kallade "look-alike"-pass, säger han.
Personer kan sälja svenska pass för drygt 5 000 kronor till kriminella organisationer. De säljer i sin tur vidare det som ett "look-alike"-pass för upp till 80 000 kronor. Enligt Rikskriminalpolisen kan ett smugglingspaket, där ett svenskt pass ingår, kosta 300 000 kronor.

"Turkiet hatar svenska pass" - Nyköping - www.sn.se
 

AABack2ARN

Medlem
Turkiet kan väl enkelt sätta visumkrav på alla svenska passinnehavare om de nu är så förbaskade på oss och våra pass...

Håller dock med om att detta är på tiden och måste stoppas eftersom det snart kan få svenska pass att få viseringskrav både här och där i världen! :(
 
Det var på tide! Pinligt så dårlig styr der har været på den slags... Ved at man blandt andet på CPH har været ekstra opmærksom på folk med svenske pas som ved mistanke om personfalsk.

Semi OT: Er svenske pas biometrisk dvs. med iris eller fingeraftryk?
 

M.K

Medlem
Äntligen! Jag har varit irriterad på det här länge då svenska pass tappat sin status numera samt det viktigaste och väldigt skrämmande, att Sverige troligen aktivt bidrar till att stödja terrorism genom vår obefintliga kontroll på passen. Underkänt och vi får verkligen hoppas att inte vårt lands slapphänthet har bidragit till förlorade människoliv i någon terrorattack.
 

Morgan

Medlem
Borde inte gränspolisen i en majoritet av världens länder kunna dela på information om spärrade pass? D.v.s. Turkiet borde kunna få en fil varje dag med passnumer på alla spärrade svenska pass och bara knappa in passnumret och jämföra mot databasen?

Ligger ju i Sveriges intresse att de falska passen är värdelösa.
 

Jonas C

Medlem
Om alternativet är att det börjar införas en massa visumkrav åt höger och vänster så känns ju detta som en rimlig lösning.
 

Flood

Medlem
Hela utredningen för den med gott om fritid:

http://www.regeringen.se/content/1/c6/25/49/56/18f11a11.pdf

Innehåller rätt mycket intressant siffor och fakta, t.ex. greps 5 378 personer med misstänkta document på Atatürk 2013 (sidan 90), så de har ju lite att stå i. Franska, svenska och tyska dokument var de tre vanligaste autentiska dokumenten där, men vi har ju en liten skillnad i folkmängd att ta hänsyn till.

@Christian R Finns också jämförelser av olika nationers passlagstiftningar och den danska är tämligen lik den svenska vad gäller möjligheten att få ut nya pass. Danmark hade faktiskt 5,7 % av passen förlustanmälda jämfört med 3,9 % i Sverige (sidan 130).

På sidan 71 finns siffror över hur manga som har tagit ut 3 eller fler pass under 2009-2013, kanske hittar vi några bc:are där, då jag vill minnas diskussioner om hur många pass det var normalt att ha? :)

Analyskapitlet är intressant. Det är inte lätt att sätta siffror på mörkertalen för utredaren. Till en del tror jag nog att problemets omfattning har överdrivits i debatten, men det existerar och är allvarligt nog för att förtjäna en regelskärpning imho.
 
Toppen