Senaste nytt

Skimming - har ni råkat ut för det?

agehall

Medlem
Jag reser ju en hel del i rätt udda länder, men jag har inte haft några som helst problem med mina kreditkort. -Tills idag.

Strax efter lunch ringde AmEx bedrägeriavdelning mig och undrade om jag hade tid att prata lite. Efter sedvanliga säkerhetsfrågor så undrade de hur jag lyckades äta Pizza i Oslo kl 2000 igårkväll för att sedan handla i en Target-butik i US runt 0200. Det enkla svaret är ju uppenbarligen "det gjorde jag inte"...

Så, nu väntar jag på ett temporärt ersättningskort som förhoppningsvis levereras imorgon. Som tur var hade de inga som helst problem att skicka kortet till mitt kontor i Oslo, så jag behöver inte åka hem till Sverige för att få fatt på det - tack för det AmEx!

Detta får mig dock att undra lite.. Jag tycker man hör rätt mycket om skimming och jag brukar vara rätt vaksam när jag lämnar ifrån mig mitt kort. Hur stor är egentligen risken? Har andra här råkat ut för det?
 

Kricka

Medlem
En kollega använde bankomaten på Oxford St i London och fick sitt kort skimmat.
Banken i Sverige tog smällen men det är en hel del strul innan det löser sig.
 

agehall

Medlem
Jag har en känsla av att det är mycket struligare att få ett kort som är kopplat direkt till ett konto skimmat än om det är ett betal/kreditkort. I det senare fallet har man ju en chans att bestrida fakturan innan man betalar den, men om pengarna redan dragits från kontot så är det säkert mycket struligare.
 

Perra

Medlem
Har hänt mig 2 gånger. En gång med ett Visa-kort och en gång med ett Amex. I bägge fallen har respektive bedrägeriavdelning ringt upp kontrollerat att det är korrekt innan pengar dragits från kontot.
 
Last edited:

nilsson

Medlem
Det närmaste jag kommit var att Eurocard skickade ett nytt kort med förklaringen att jag använt det gamla kortet på ett ställe som visat sig otillförlitligt. Ingen aning om var det var...
 

fly4fun

Medlem
Jag fick mitt Eurocard skimmat nyligen, men har ingen aning om hur det gick till. Hade inte använt kortet utomlands nyligen eller på några suspekta ställen, och så en dag ringer Eurocard och frågar om jag först gjort ett köp på typ 2 kr och därefter försökt sätta in 2000€ på nått nätcasino. Efter samtalet spärrades kortet direkt.

Ett annat fall som jag varit med om är inte skimming men visar på hur bolagen håller koll på transaktioner. Jag försökte boka Condor flyg med mitt Amex men fick avslag, 10 min senare ringde Amex och frågade om jag försökt boka nått på Condor. Efter att jag bekräftat gick det bra att gå in igen och betala.
 

Gnopps

Medlem
Jag har fått nytt bank/kreditkort av Nordea två gånger på 18 månader. Det har bara kommit på posten med ett brev att det använts på ett suspekt ställe. Jag har inte märkt att något försvunnit från bankkontot någon gång.
 

jumbooze

Medlem
AMex kortet blev hijackat och fick ett mail från Amazon
som undrade varför jag ville ha samma kort kopplat til 2 konton
och varför jag ville handla teknikvaror till en US adress.

De berättade att de (Amazon) nekat köpet pga suspekta omständigheter.

AMex berättade att de sett ett 7 kr "test" köp och sedan kört på med fetköpet...
 

Senator

Moderator
Någon hade åkt mellan TLV och YYZ medan dom på samma tid spelade nätpoker på flera sajter. Både AMEX och BA VISA (Entercard) på samma tid. Ni kan jo själva gissa:
a) Vem var proaktiv, vem var reaktiv?
b) Vem som löste allt utan tjafs, och vem som vill ha polisanmälan innan man började med caset?
 

jth

Medlem
Mitt Eurocard blev skimmat för några år sedan. De hade tankat på några olika bensinstationer i USA för en mindre summa.
Samma teknik där, först ett "testköp" på 1 dollar och sedan debiteringar.
Jag vet inte heller hur det gick till, det används ganska sparsamt och bara för arbetsomkostnader, dvs aldrig för nätköp mm.

Däremot hände det en kollega för ett antal år sedan att hans Amex-kort stals av en anställd på posten (det var en rätt stor härva som fick en del mediauppmärksamhet). Han fick se fakturorna, de hade hunnit handla allt från kläder till resor och barnvagnar och åka taxi och gå på restuarang i stockholmsområdet för nästan 200000 kr under ett par dagar. Man kunde i princip följa personens rörelsemönster genom fakturan :)
Till slut försökte de betala handpenning på en ny bil med kortet och då blev handlaren misstänksam och ringde Amex och polisen.
 
Toppen