Senaste nytt

Besök på ett antal Swiss Deluxe Hotels

Resenären

Medlem
Schweiz har trots sin ringa storlek ett imponerande utbud av hotell. Det finns inte mindre än 39 stycken 5 stjärniga hotell på 21 olika orter. Alla individuellt ägda och med sin egen charm och historia. Swiss Deluxe Hotels - 39 exclusive luxury and leading hotels in Switzerland, gastronomy, wellness, golf, meetings, swiss, skiing

Under året har Fru Resenären och jag besökt ett antal av dessa hotell, antingen för att äta lunch eller för att bo på dessa landmärken.
Första anhalt är Zürich, här finns inte mindre än 5 olika Swiss Deluxe hotell. Från centrala Zürich tog vi bergsbanan, Dolderbahn, från Römerhof till slutstationen Bergstation.
Dolder_bahn.jpg
Här högt belägen ovanför Zürich ligger det magnifika f.d. Curhaus från 1899. Hotellet renoverades för något år sedan för den nätta summan av 440 miljoner CHF (ca 2500 M SEK!). 2008 öppnade detta landmärke sina dörrar efter den omfattande renoveringen. Idag är det ett ”sagoslott” med 173 rum och sviter. Det billigaste rummet kostar 475 CHF/natt…I november 2010 erhöll restaurangen 2 stjärnor i Guide Michelin. Som alla nyrenoverade hotell numera har man ett Spa på inte mindre än 4000 m2.
Dolder2.jpg
Dolder6.jpg
Dolder3.jpg Champage
Dolder5.jpg Ljuskrona toalettentré

Arosa. En vintersportort i Graubünden. Hit kommer man smidigast med tåget från Chur. Väl framme i Arosa och Tschuggen Grand Hotel väntar en magnifik utsikt över de snöklädda alperna. Hotellet har en egen bergbana, en så kallad Coaster, som smidigt tar gästerna upp på berget Tschuggen. Många, inklusive oss, kommer dock till Arosa för att njuta av deras härliga Spa. Det är designat av den schweiziske arkitekten Mario Botta och erbjuder gästarna en spektakulär miljö med granit och färgstark ljussättning.
Arosa_tåg.jpg
Arosa.jpg
Arosa_bahn.jpg
Arosa_spa.jpg

Weggis, vid Vierwaldtstätter See. Här ligger Park Hotell Weggis. Lugnt beläget vid sjökanten erbjuder man en fin utsikt över sjön, samt förutom god mat, en stjärna i Guide Michelin, även ett spa. Vi gjorde två besök här, ett på vintern och ett på sommaren. Under sommarbesöket hade de en ”kampanj” då man kunde hyra en Mercedes cabriolet, eller en stor jänkare. Den senare dock endast med chaufför.
weggis.jpg
weggis_bil.jpg
weggis_vinter1.jpg
weggis_vinter.jpg
weggis1.jpg
weggis2.jpg
weggis3.jpg Smakfull desert

Årets höjdpunkt var besöket i Ascona, dvs. i södra italiensktalande delen av Schweiz; Tessin. Två hotell finns här och vi hade tidigt bestämt oss för Hotel Eden Roc. Därav var beskedet att samtliga jr-sviter var bokade hela sommaren, när jag kontaktade dem i mars, något förvånande. Förklaringen fick vi dock senare, när det stod klart att den tid vi bokat sammanföll med Ascona Jazz Festival. Hotellet inhyste flera av jazzmusikerna och likaså var man värd för ett par av de dagliga konserterna.
Ascona Jazz.jpg
Hotellet ligger direkt vid stranden av Lago di Maggiore och erbjuder, för den som så önskar, egen båtplats.
eden1.jpg

Fyra olika restauranger erbjuds, alla med sin egen stil och maträtter. Under sommaren sitter man med fördel utomhus och njuter av den magnifika utsikten över sjön.
eden_rest.jpg

Ett spa, även här på 2000 m2 har designats av Carlo Rampazzi. Mycket smakfullt inrett njöt vi av både bad och massage. Detta hotell utsågs till 2011 års bästa hotell i Schweiz. Det är inte svårt att förstå varför!
eden_champ1.jpg
eden_fot.jpg Lata dagar!

Mario Botta har även designat en kyrka, som inte ligger långt ifrån Ascona, i Valle Maggia.
Botta.jpg

Åter i Graubünden och här finns i staden St. Moritz 4 olika hotell. Mest känt är förmodligen anrika Badrutt's Palace Hotel, som öppnade sina dörrar redan 1896. I deras annex ligger restaurangen Chesa Veglia, som öppnade 1936. I detta före detta bondhus, finns numera ett flertal olika smakriktningar representerade: Pizzeria Heuboden, Patrizier Stuben, Grill Chadafö och Polo Bar. Men inte ens på ett femstjärnigt ställe är allt perfekt! Tevattnet var bara ljummet, så det fick åka ut ersättas av en ny kanna, denna gång, med hett vatten.
St.Moritz.jpg
StMoritz.jpg

Ett par km ifrån St. Moritz ligger Pontresina. Grand Hotel Kronenhof, som återöppnades i december 2007, efter en omfattande restaurering, är stadens juvel.
KronenHof2.jpg
KronenHof.jpg
På deras utomhusrestaurang The Kronenhof Papillon, intog vi en god lunch.
KronenHof1.jpg

Utmed sjön Lac Leman finns städerna Montreux och Lausanne.
Byggt 1906, i Belle-Époque stil ligger Fairmont Le Montreux Palace. På sommaren erbjuder de grillad fisk och sallader i La Terrasse du Petit Palais, varifrån man har en magnifik utsikt över sjön. Året runt serveras både lunch och middag i La Brasserie.
Montreux.jpg

Lausanne erbjuder två hotell, varav vi testat Beau-Rivage Palace i stadsdelen Ouchy.
Miyako Lausanne erbjuder traditionella japanska rätter såsom Sushi och Sashimi.
Lausanne_vår.jpg
Lausanne_vår2.jpg
Lausanne_vår1.jpg Sushi
 

Attachments

  • eden.jpg
    eden.jpg
    98,1 KB · Visningar: 252

rvarttinen

Medlem
Mmmm, har varit i Chur för många år sedan - och då bodde vi inte så där lyxigt. Dags att åka till Schweiz igen!

Tack för en trevlig och inspireande berättelse.
 

David

Medlem
Dolder Grand i Zürich bodde jag på ett par nätter i början på 90-talet under en semester med föräldrarna. Minns dock inte så mycket mer än deras schyssta pool-område med tennisbanor och att de hade videokassettutlåning i lobbyn och en minibar som var full takhöjd. :)

Också Dolderbahn såklart.
 
Toppen