Senaste nytt

Hjälp mig att hitta ett vettigt jobb

Westerngypsy

Ny medlem
Hej allihopa!

Jag är helt ny på det här forumet och är intresserad av att hitta ett jobb som innebär mycket resande i tjänsten. Jag har bott utomlands i 6 olika länder och har varit hemma i Sverige i ca 3 år. Genom att jag har flyttat runt så mycket så har jag lärt mig att tala 6 språk väldigt bra.
Dessutom har jag pluggat i väldigt många år och pluggar nu en utbildning som exportsäljare mot spanska marknader. På min fritid pluggar jag ett sjunde språk, ryska. Trots att jag har ett väldigt bra CV så har jag haft svårt att komma på vad jag vill göra med mitt liv. Jag har arbetat på diversejobb som jag är grymt överkvalificerad för och har i perioder jobbat extremt mycket för nästan inga pengar alls.

Jag har just nu ett år kvar på min utbildning och känner att jag vill hitta ett deltidsjobb med resande/försäljning som kan vara meriterande för mig och som kan leda till en fast tjänst. Jag jobbar extra som vikarie och vid konserter för närvarande, men är riktigt trött på att slita och vara timanställd.

Ni som reser mycket i tjänsten, var tycker ni jag borde leta jobb, hur har ni själva startat karriären??
 

Jakob K

Medlem
Hej!

Anställd:
Mest reser man nog som FAE (Field Application Engineer) tror jag. Gällande marknadsföring/sales så är ju "sales local" så att säga - så där måste man upp på ledningsnivå etc för att exempelvis få en region att ratta. Dvs försök få jobb på en stor koncern gärna med export av varor från Sverige ut i världen. Försök bli påläggskalv - det brukar leda till ett väldigt "kringflackande". Kolla efter traineeprogram.

Egenföretagare/Ägare till bolag:
Den ultimata lösningen är givetvis att bestämma själv hur mycket man "måste" resa. Detta är dock en position som tar många års av hårt slit att uppnå. Rekommenderas dock som "ändhållplats".
 

fcx

Medlem
Hej Westerngypsy och välkommen till Businessclass.se!

Vill man ha ett jobb där det ingår mycket resor skulle jag rekommendera någon tekniskt (=ingenjör) yrke. Servicetekniker på bolag med specialistutrustning exempelvis laboratorieinstrument, sjukvårdsutrustning. Alternativt "stora maskiner" som exempelvis inom pappersindustrin. Med fallenhet och ambition kan man sedan jobba sig uppåt till säljingenjör.

Vill man satsa mer på marknad/sälj kan det vara svårare. Försök hitta ett bolag som jobbar mot den marknad du känner är lämplig. Att kunna lokala språket i marknaden man jobbar i är en gigantisk fördel, men tyvärr är språkkunskaper sjukt undervärderade på svensk arbetsmarknad.
 

AABack2ARN

Medlem
Tänk dock på att de flesta svenska koncerner idag har en policy som enbart medger ekonomiklassresande vilket effektivt tar udden av "lyxkänslan" med ett jobb som innebär mycket resande. Utländska koncerner verkar ha en mer segregerad policy i det avseendet att vanliga anställda får flyga ekonomi medan cheferna får flyga lite bättre.
 

Dr. Miles

Expert
Tänk dock på att de flesta svenska koncerner idag har en policy som enbart medger ekonomiklassresande vilket effektivt tar udden av "lyxkänslan" med ett jobb som innebär mycket resande. Utländska koncerner verkar ha en mer segregerad policy i det avseendet att vanliga anställda får flyga ekonomi medan cheferna får flyga lite bättre.
eller jobba på ett mindre företag. :)
Stort företag tenderar att ha något stelt resepolicy medans hos ett mindre företag kan man förhandla med chefen om kostnaden är rimlig.
 

Jacob

Medlem
Välkommen Westerngypsy!

Från en person som också läst en massa språk håller jag med fcx att språkkunskaper tyvärr är väldigt undervärderade här uppe i Norden, trots att goda språkkunskaper i kombination med kulturell medvetenhet tvärtom kan göra underverk i en affärsverksamhet och öppna många dörrar. Engelska och övriga nordiska språk är vad som brukar tas upp, övrigt är på sin höjd "meriterade" om man har det i kombination med en massa annat.

Generellt så är det där med resande i tjänsten inte fullt så glamoröst som man kanske vill tro, det blir ofta mycket resande inom Skandinavien/Europa och mycket ekonomiklass, spänningen försvinner ganska snabbt. Däremot kan det vara en kul livsstil under några år, särskilt om man är ung och obunden och kan vara ganska flexibel.

Vill du hitta ett jobb med en del resande tror jag du ska tänka långsiktigt, jag tror sannolikheten är ganska liten att du som nyexaminerad direkt får ett jobb med resor då de nog vill se vad du går för först innan du skickas iväg utomlands. Satsa på ett företag som jobbar mycket internationellt, som sysslar med något du tycker är intressant och där det finns utvecklingsmöjligheter. Visa att du är duktig på ditt jobb (dvs försäljning/affärsutveckling) och sälj in det där med språk och internationell bakgrund som steg 2 när du varit på plats i några månader. Traineeprogram är också en bra inkörsport.
 

Palazzi

Medlem
Vågar man fråga hur gammal trådskaparen är? :) Tyvärr tror jag att mycket studier, i kombination med låg ålder, kan vara en begränsning (snarare än en merit) när man söker arbeten i den/de branscher du anger.

Finns en upplevd restriktion mot unga människor i bolagens finrum, och den är än värre i t.e.x södra Europa. På något sätt är det väl så att pondus ofta kommer med åren, och inte med högskolepoängen (eller annan kompetens).

Vidare håller jag med om att språkfärdigheter undervärderas i Sverige, då man ofta tror att Engelskan är fullgott bara för att handelspartners behärskar språket. Jag kan dock garantera att du stänger fler affärer i Spanien om du talar spanska än om du talar engelska - det gäller att även kulturellt närma sig sin motpart.

Om du är intresserad av en traineetjänst så skulle jag rekommendera att du tar den på ett utländskt företag i Sverige, snarare än tvärtom - en rekommendation på lönegrund. Att flytta utomlands och arbeta gratis förutsätter ju ett startkapital...

Om inte ovanstående känns intressant skulle jag, med dina färdigheter, starta en enskild firma och konsulta dig själv som översättare/tolk. Jag gör det själv (översättning, föreläsning mm), men det sker då utanpå vanlig arbetstid...

Jag håller dock med tidigare skribenter om att kringflackandet kan vara något man tröttnar på, men man är ju olika. Jag har själv inte, efter att ha testat på det livet, några ambitioner att göra det igen.
Att däremot, på års-/halvårsbasis bo utomlands är en mycket behaglig tillvaro.

Jag tror tyvärr att nyexaminerade får finna sig i att arbeta sig uppåt långsiktigt, utbildning till trots. Givetvis kan man ha kontakter som begiver en andra möjligheter, men det är inte alla som har sådan "tur".

Som egenföretagare har du såklart större möjligheter, då du till viss mån sätter dina egna regler. Med god ekonomi och bra fantasi saknas begränsningar för egenföretagaren - ofta tar det tid, men det kommer att vara värt det.

Lycka till med allt, och hoppas att du hittar drömjobbet!
 
Last edited:

Patrik

Medlem
Håller med om att börja på ett utländskt bolag med kontor i sverige, helst en firma med ett mindre kontor här. Öppnar möjligheterna för resor till huvudkontor o.s.v. Själv började med teknisk support på ett amerikanskt företag med kontor i sverige (50-talet anställda då). Blev en del resor, utbildningar i USA och på platsen arbete hos kunderna över hela sverige.

Vart erbjuden ett arbete som service tekniker på ett svenskt företag med kunder i hela världen där installations/support skötes av personal anställd i sverige, hade inneburit mycket resande, men valde att tacka nej till det erbjudandet då jag håller med andra här, resande i större volym är inte så glamouröst. (mer än bonuskorten som glittrar)
 

agehall

Medlem
resande i större volym är inte så glamouröst. (mer än bonuskorten som glittrar)

Näe, resande i tjänsten har väldigt lite med resande i övrigt att göra - det är kul första veckorna men därefter är det ett nödvändigt ont.

Det är också högst otroligt att en nyutexaminerad nyanställd får ett jobb som innebär några större mängder resor. Största delen resande får nog specialister/tekniker medan folk på säljsidan oftast är mer lokala. Men även på tekniksidan är det sällan något som händer direkt efter studier. Mycket pga att studier på högskola inte är en yrkesutbildning - det handlar om att lära sig hur man snabbt lär sig saker och sedan får man yrkesutbildningen när man börjar jobba.
 

Jonas C

Medlem
Hur ser det ut bland företag som lämnar anbud i person. Skickar man sina mest erfarna anställda för ett sådant simpelt uppdrag, eller låter man en "nykomling" ta hand om det?
 
Toppen