Senaste nytt

Biometriskt system hjälper till att finna brottslingar på flygplats i Ryssland

Jacob

Medlem
Flyplatsen i den sibiriska staden Norilsk har utrustats med ett elektroniskt system för den biometriska identifieringen. Det nya systemet ger möjlighet att ögonblickligen hitta bland passagerare, brottslingar och andra efterlysta medborgare.

Nya videokameror fixerar objekt genom 16 kontrollpunkter. För att identifiera personen räcker det med 6 sammanfallande punkter. Efter att ha upptäckt brottslingen underrättar systemet genast polisen. Under fem testmånader anhölls fem efterlysta personer.


Källa: Rysslands röst, Elektroniskt identifieringssystem på sibirisk flygplats : Rysslands röst

Låter ju rätt coolt, och inte minst praktiskt. Någon som hört tals om något liknande tidigare?
 
De glömde tilläga att Norilsk är ett av få platser där enda vägen in och ut är genom flygplats. Någon annan möjlighet att resa dit finns inte, därav effektivitet. En annan liten detalj för utlänningar att resa dit krävs ett tillstånd.
Det är som Kiruna, fast finns inga motorvägar eller ens järnvägar. Avsaknaden av frisk luft och färska varor kompenseras med överflöd av pengar som kommer från nickelindustri.

Vad gäller om att fånga brottslingar med hälp av biometri så finns nog systemet på plats nu nästan över hela världen, dock används den kanske mindre sällan. Det borde inte vara unikt, det är bara så att det finns lite att göra för poliser i Norilsk :D

En snabb kommentar från min kompis som har varit där och spenderat 4 dagar på flyplatsen i väntan på sin flight: flygplatsen ligger isolerat, blir det snöstorm så är man fast där. Finns det några brottslingar så kan de hitta dessa lätt då alla sitter fast som på en öde planet.
 
Last edited:
Toppen