Senaste nytt

Varning för fifflande taxichaufförer i Stockholm

adam1000

Ny medlem
Nästa gång du åker taxi i Stockholm, bevaka då ditt kontokort vid betalningen. Hittills har ett 30-tal kunder drabbats och drygt 20 000 kr försvunnit från folks bankkonton.

När kunden får betaldosan och slår sin pinkod noterar chauffören det. När han sedan får tillbaka dosan för att dra ut kontokortet har den fingerfärdige chauffören snabbt skiftat ut kontokortet till ett identiskt men fullständigt värdelöst kort. Sedan tömmer man snabbt bankkontot vid en bankomat strax efter att kunden lämnat bilen. Kunderna kanske inte märker det förrän nästa dag när de kollar internetbanken. Chauffören har dessutom inte ens tagit betalt för resan för då kan det spåras elektroniskt. Troligen har kunderna åkt taxi efter krogen och då inte ens funderat på att begära kvittot eller varför man inte fick något kvitto alls.

Jan Olsson, bedrägerisamordnare hos Polisen i Stockholm, säger att det handlar om alltifrån okända till etablerade taxibolag samt att det florerar mängder med stulna och förlustanmälda kort.

Huruvida fenomenet även finns i Göteborg, Malmö och andra städer är oklart.
 

Magino

Medlem
Ännu en anledning att använda sig av Uber. Inga kort används och man får kvittot på ett mail där även vägen man åkte är markerad på en karta. Mycket smidigt.
 

adam1000

Ny medlem
Testade Uber förra veckan och blev glatt överraskad, trevlig chaufför, skinande ren bil och en bekväm resa.
 
Jag har också testat Uber en del och är väldigt nöjd.

Men Uber är tyvärr inte lösningen på 'bluffåkarna' som skor sig på turister med loggor och namn som i stort sett är identiska med Taxi Stockholm.
Det kommer nog behövas lagstiftning för att få någon ordning på detta.

Jag skäms för att Sveriges/Stockholms taxisystem knappt är på u-landsnivå.
 

Jocke08

Medlem
Min bror råkade ut för "kort-bytes-tricket" i höstas. Chauffören såg pin-koden som slogs in i dosan, bytte fingerfärdigt ut brorsans SEB-kort mot ett identiskt (men med annat namn präglat på förstås). Upptäcktes först när han skulle handla på kortet och hans pin-kod, förstås, inte fungerade på det kort han handlade med. Kontot var tömt på 18.000 i bankomat + en tankning.

Mest skrämmande kanske är att detta var på Taxi 020, och att de var totalt ointresserade av att hjälpa till med att hitta föraren som utfört det hela. SEB ersatte förstås allt som tagits från kontot.
 

rob74

Medlem
Såg senast igår ett gäng chaufförer som stod och tjafsade sinsemellan.
Dessa skumraskåkare måste verkligen bort från vägarna, NU!
 
Toppen