Senaste nytt

Destination Tokyo - Ge oss dina tips!

Status
Stängd för vidare inlägg.
Två veckor av det nya året har passerat och det är hög tid att sparka igång reseguiderna. Först ut 2013 blir en stad forumet ofta får frågor om, en konstrasternas stad - Japans fantastiska huvudstad Tokyo.

Konceptet på guiden är precis som tidigare. Det är ni - landets mest resemedvetna resenärer - som står för innehållet genom att ni lämnar in era favorittips. Vi försöker fortsatt hålla oss till tre tips per person, men plus minus några utifrån egna erfarenheter.

Ni har en vecka från och med i dag på er att lämna tips, det vill säga fram till 21/1, innan sammanställningen påbörjas och guiden skrivs. Så låt höra nu, vad är egentligen godbitarna i Tokyo?
 

zanga

Medlem
Har ar nagra korta centrala Tokyo tips

1) Dra till varldens nast hogsta byggnad, "Skytree", 634m hog. Observatorium finns pa 450m hojd.

2) Chilla i Asakusa old school style och besok Kaminarimon och kop nagon souvenir kanske?

3) At pa en "extremt overprisad" resturang. T.ex Musashi hogst upp i Skytree eller Sukiyabashi Jiro men se till att boka innan (! ! !)
 

Dr. Miles

Expert
Tips 1:
Tokyo Metro 1-Day pass brukar kosta 710 JPY per dag (ej 24 timmar) men om du handlar detta på Tokyo Narita (NRT)/Tokyo Haneda (HND) flygplatser ankomsthallen, kan du köpa den för 600 JPY och 2-Days pass för 980 JPY.
*Observera att det finns två olika tunnelbanaföretag i Tokyo. Denna biljett gäller endast på Tokyo Metros linjer.

Tokyo Metro | One-day Open Tickets for Lines in Tokyo
Tokyo Metro biljetter.jpg
(Foto: Tokyo Metro)​

Tips 2:
Keisei Bus kör limousine bus mellan JR Tokyo staiton och Tokyo Narita flygplats.
Det kostar:
  • JR Tokyo staiton -> Tokyo Narita flygplats: 900 JPY
  • Tokyo Narita flygplats -> JR Tokyo staiton: 1.000 JPY
För dem som har resväskor och bor nära Tokyo station område kan det vara prisvärt alternativ.
Man slipper att åka ner och upp i trapporna på stationerna.
Bussen går endast en gång i timmen och resan tar ca 70 min.

京成高速バス 東京駅→成田空港900円(東京シャトル) (så kallad "Tokyo Shuttle")​

Tips 3:
飲み放題 (uttalas "nomi houdai") är alkholdrinkbuffé som erbjuds på olika barer och restauranger i Japan.
Det kostar runt 1.000-3.000 JPY (ca 75-225 SEK) för två timmar. Passa på att prova japanskt sätt att dricka ordentligt. :)
 
Last edited:

Jonas C

Medlem
Ett besök till fiskmarknaden i Tsjukii för att äta lite sushi. Mitt smultronställe är Chiyoda Sushi, som man hittar strax efter utgången från tunnelbanan (H10 på Hibiya Line). Liten sushi bar, stand-up only. Ett väldigt lokalt och autentiskt ställe med lugn atmosfär, bra priser och utsökt sushi.
 

NyfikenGrau

Medlem
Återigen en destination med så otroligt mycket att välja på och där man måste hitta "sitt" Tokyo...det är dessutom en stad där det läckraste är alla små detaljer överallt, från läskautomater på gathörn mitt inne i villakvarter, till de geniala kylförvaringsboxarna som varuhus har så att man kan shoppa värmekänsliga livsmedel utan att åka och ställa dem i hotellkylen, till melodierna man kan välja på för att dölja ljuden från magen på toaletten medan man får en ytterst precis varmvattenspolning där bak... :)

Men ok, här kommer tre tips på ställen med lite lugnare tempo, oaser i världens största storstadsområde:

1. Odaibas strandpromenad vid solnedgång. Helt fantastiskt att se Tokyos skyline tändas upp på andra sidan vattnet. Allt mycket nybyggt men ändå smakfullt. Åk dit med

2. någon av de futuristiska båtarna från Asakusa som går direkt till Odaiba.

2. Gå i nord-sydlig riktning i östra Yoyogi-parken i morgondiset, så mycket intressant har jag aldrig sett i någon park (shintoistiskt bröllop till exempel)

För att sätta punkt för lugnet, ta det förarlösa tåget från Odaiba till den härliga och livliga stadsdelen Shinbashi och ät/drick i futuristisk omgivning.
 

Randy Marsh

Medlem
- Köp ett Sucia eller PASMO-kort att använda på tunnelbanan om du ska vara i Tokyo ett par dagar, de gäller också på JR-linjerna i Tokyo. I tillägg kan man betala med de i en del butiker och på de varuautomater som finns i tunnelbanestationerna.

- Kan rekommendera Kyubey i Ginza (de har dock flera filialer) för högklassig sushi. En "Omakase"-meny (ungefär "kocken bestämmer") kostar runt 1000-lappen och är definitivt värd pengarna! Visst, Kyubey rankas inte lika högt som t ex Sukiyabashi Jiro, men du slipper betala 3-4000 kr för en meny och du kan faktiskt boka bord där som utlänning (i princip omöjligt på Sukiyabashi Jiro).

- Omoide Yokocho, som ligger precis vid järnvägsspåren vid Shinjuku, är ett litet kvarter med små trähus som huserar diverse yakitori-restauranger och barer. En ganska skarp kontrast till skyskraporna i Shinjuku.

- Om du har tröttnat på sushi, yakitori, nudlar, kare raisu etc och vill ha något annat än japansk mat så är Japan det land i världen som har flest restauranger som serverar äkta, napolitansk pizza, godkända av AVPN - Associazione Verace Pizza Napoletana
 

Totopez

Medlem
Det här med restips blir bara roligare och roligare! Att ytterligare en av favoritstäderna dyker upp känns helt fantastiskt.

Var ska man då börja någonstans? Det är nästan omöjligt att tipsa om den bästa restaurangen i staden som har flest trestjärniga restauranger i världen. Alla pratar om Jiro, alla pratar om fiskmarknadens sushi, Sushi Saito ska också vara fantastisk. Jag har nog ätit i alla fall tre av mina topp tio-måltider någonsin i Tokyo, men vilken ska jag välja att tipsa om? Vi får se om det ens blir ett tips.

Istället väljer jag att börja med något helt annat.

1) För alla oss fans av Hayao Miyazakis fantastiska animerade filmer (Min granne Totoro, Kikis Expressbud, Ponyo på klippan vid havet, Spiritied Away m fl) vill jag rekommendera ett besök på Ghibli Museum, The official site of Ghibli Museum, Mitaka in Japan . Ett av de allra bästa museer jag någonsin besökt. Ställets motto är "Låt oss gå vilse tillsammans", och man går verkligen vilse i alla fantastiska miljöer och historier. Man kan lätt spendera en hel dag här, även om man är en ensam vuxen. Dock sjukt svårt att få tag på biljetter, måste köpas i förväg och är begränsade i antal.

2) Dricka sprit är trevligt. Så trevligt att jag slår till med två tips på samma tema, i tillägg till Dr. Miles fantastiska tips om spritbufféerna (vi fick en gång höra att man som västerlänning bara fick stanna en timme...). Först vill jag tipsa om en makalös bar om man gillar whiskey. Zoetrope i Shinjuku kan vara världens bästa ställe för japansk whiskey. Ägaren har en massa egna fat vid de stora destillerierna som han tappar från då och då och får fram olika årgångar, totalt finns c:a 300 sorter. Inte helt lätt att hitta, några våningar upp på en bakgata i Shinjuku, adressen är 3rd floor, Gaia Building #4, 7-10-14 Nishi Shinjuku, Shinjuku-ku, karta finns på hemsidan http://homepage2.nifty.com/zoetrope/. Andra sprittipset riktas till de i sällskapet som uppskattar avancerad cocktailkonst av barvärldens motsvarigheter till de bästa sushikockarna. Tender bar i Ginza är hemvist för legenden Kazuo Uyeda som blandar fantastiska skapelser av till synes enkla medel. Adressen är Nogakudo Bldg., 5th fl., 6-5-15 Ginza, Chuo-ku. Vad är det med Tokyos barer och våningar? I resten av världen ligger barer antingen på bottenvåningen, i källaren eller högst upp. Inte på femte våningen, granne med en skönhetssalong.

3) Så till det ni alla har väntat på. Hur står det till med nöjesparkerna i Tokyo? Jo tack, väldigt bra. Som med så många andra saker placerar sig Tokyo i princip högst i världen på rankingen. Inom en timmes restid från stan finns ett helt gäng parker som är värda både en omväg på resan och i vissa fall en resa i sig. Tobu Zoo har ett par helt fantastiska åk från Intamin, både en trä- och en stål du måste åka. La Qua mitt i stan är tyvärr stängd tills vidare pga en olycka, men värd att kolla om den öppnar. Thunder Dolphin är en fin bana, om än lite hårdhänt. Fuji-Q Highland är på sina bästa dagar topp tio i världen (och alltid den med vackrast inramning, utsikt över berget Fuji) och har tre-fyra berg- och dalbanor i yttersta världsklass, både vad gäller storlek/fart och känsla. Deras walk-through attraktion, ett hemsökt sjukhus är seriöst det läskigaste jag varit i. Men tyvärr är deras operations totalt vedervärdiga. Oändliga köer, men extremt långsam av- och påstigning. Man skickar halvfulla tåg trots köer, man stänger varenda bana om det kommer en regndroppe, man stänger oförklarligt då och då, och så vidare. Ingen fattar något. Synd på så rara ärtor.

Men vilken park ska man då besöka, om man som normal affärsresenär bara har tid med en? Många bedömare menar, och jag är klart inne på samma linje, att Tokyo DisneySea kan vara den allra, allra bästa nöjesparken i världen. Disneyland i Tokyo är uppdelad på två parker, en som heter just Disneyland och som mest liknar Magic Kingdom i Orlando eller Disneyland i LA eller Paris (fast bättre). Mest riktad till familjer med yngre barn. En fin park, fantastisk theming, bra personal, bra mat, bra shower, en del riktigt bra åk (Poohs Honey Hunt är ett av de bästa åken i sin genre). En väldigt bra park, även med Disneymått mätt.

Men så har man också byggt en annan park bredvid, DisneySea som riktar sig till en något äldre publik. Lite mer avancerade åk, men det finns saker för hela familjen. Du hittar inte några rekordbrytande berg- och dalbanor eller extrema thrills, men du hittar en känsla som du knappast hittar någonstans annars. Även de attraktioner som finns på flera Disneyparker har en liten extra twist som gör dem speciella, och det finns några åk som är unika för DisneySea, som är värda en resa till Japan på egen hand (för en normalstörd fantast). Journey to the centre of the earth är en kombination mellan berg- och dalbana och dark ride som saknar motstycke, Indiana Jones är ett fartfyllt äventyr i underjorden som tål att åka många gånger, Raging Sprits är en riktigt fin liten loopingbana, Aquatopia är galet roligt och deras version av Tower of Terror är den bästa som finns, och jag har åkt alla.

När ni kommer dit vid öppningstid, skynda er och spring till Journey, ta en fastpass-biljett och ställ er sedan i den vanliga kön. Det är enda chansen att få åka den två gånger på en dag utan att köa i timmar. Sedan kör du fastpass på ToT. På Indiana och Raging utnyttjar du den särskilda kön för ensamma åkare, jag åkte båda två fem-sex gånger på 90 minuter, trots att det var 60-90 minuters kö egentligen.

Bonustips: Missa inte de fantastiska smaksatta popcornen på Disneyland och DisneySea. Skippa de söta som kola, vanilj och jordgubbe och satsa på svartpeppar eller curry. Popcorn blir sig aldrig likt igen.

Sådär. Inga tips om mat. Det skulle kräva att jag skapar ett fakekonto och postar igen.
 
Totopez: Kul att höra att någon delar intresset av berg- och dalbanor. Har bara hunnit med FujiQ, men upplevde inte något av långa köer (<30 min) eller dålig drift. Två riktigt bra banor (Eejanaika och Takabisha), men de andra tyckte jag inte riktigt höll världsklass om man säger så. Ska prova fler parker vid nästa besök.
 
Status
Stängd för vidare inlägg.
Toppen