Senaste nytt

Jobba som pilot ?

Suttit och spånat lite, har jobbat med samma sak i 16 år nu ( Biokemi, M.Sc ) som applikations specialist och börjat titta på andra yrken.

Göra en helomvändning och en av grejerna jag funderat på i och med att man flyger mycket är Pilot.

Men efter ha läst på Oxford Aviation Academy - Leading provider of airline pilot training, cabin crew training, aircraft maintenance training & aviation resourcing services. så är dels utbildningen svindyr och jobben få.
I alla fall i nuläget men jag undrar hur jobbet igentligen är för en tex SAS pilot.

Dock så känner jag ingen som är pilot och hitta mer om jobbet i sig verkar vara svårt.

Någon här som har mer koll på hur det är att jobba som airline pilot ?
 

Kristofer

Medlem
Flygyrket idag är allt mellan pest och kolera. :)

Skämt åsido. Yrket är inte riktigt längre vad det en gång var. Generellt kan man säga att i avregleringens spår har flygtimmarna blivit fler, ledigheten mindre och lönen sämre. Förr fick man normalt sin grundläggande flygutbildning gratis i Flygvapnet och gick efter ett tiotal år där över till civilflyget. Idag får de allra flesta betala sin utbildning ur egen ficka. Några få blir antagna på TFHS och får sin utbildning bekostad av staten.

Man får åtminstone räkna med att utbildningen man behöver kostar en halv miljon, oftast betydligt mer. Den normala vägen brukar vara:

1. PPL (Private Pilot License) med klassbehörighet SEP (Single Engine Piston)
Grundläggande flygutbildning som ger rätt flyga enmotoriga kolvmotorplan enligt VFR (Visual Flight Rules, dvs "bra väder")

2. ATPL-teori
Ett rent helvete i bokform. ;) 13 telefonkatalogstjocka böcker med allt man behöver veta och inte veta om flyg *sneglar på min bokhylla*
Detta är teorin för ATPL-licens, dvs. kaptensbehörighet. Den första kommersiella licens man tar heter CPL (Commercial Pilot License), och omfattar egentligen inte riktigt hela kaptens-teorin, men idag kräver de flesta flygbolag att även styrmännen har läst kaptensteorin. När det är dags att bli kapten har man då redan läst all teori som krävs.

3. ME (Multi Engine)
Behörighet att flyga med dubbla motorer.

4. IR (Instrument Rating)
Behörighet att få flyga enligt IFR (Instrument Flight Rules).
Detta ger till skillnad från VFR dig möjlighet att flyga utan sikt. IFR är de flygregler som gäller för 99,9% av all kommersiell flygtrafik idag.

5. CPL
Kommersiellt certifikat. Behörighet att få flyga betalande passagerare.


För bara några år sedan var det detta som krävdes för att ge sig ut på arbetsmarknaden och söka jobb. Flygbolagen stod sedan för kostnaden för en så kallad bolagskurs samt:

5. MCC (Multi Crew Co-Operation)
Kurs i hantering av flerpilotsystem.

och även

6. Type rating
Behörighet för en specifik flygplanstyp. Till exempel Boeing 737 eller Airbus 320.


I takt med att jobben blev färre och bolagens ekonomi sämre började man efterfråga piloter som redan själva hade bekostat och genomfört sin MCC. De som inte hade det fick lägre prio.

Steg nr 2 blev att man även började kräva att piloterna redan hade type rating på bolagets flygplanstyp. Detta var förr fullständigt otänkbart att man själv skulle betala - i dag är det så gott som standard. En type rating är inte heller billig, vi snackar belopp runt 100 000 kronor. Om bolaget byter typ, då är idag risken hög att man får betala en ny rating ur egen ficka.

Trenden går också mot piloter inhyrda via olika suspekta bemanningsföretag och därmed sämre anställningstrygghet.

Folk som betalat sin utbildning, på upp emot en miljon ur egen ficka, blir lätt desperata att hitta jobb, vilket som sagt leder till dumping av löner och villkor. Om jag inte missminner mig tjänar en nyanställd styrman på Nextjet runt 17 000 kr i månaden. "Självklart" får man där också slanta upp för sin type rating. Generellt är situationen sämre inom turboprop än tung jet.

Allt är dock inte skit. Det finns bra bolag; faktiskt flertalet charterbolag, vissa lågprisbolag och de traditionella bolagen. Problemet är bara att vägen dit är lång och dyr. Nu ser det ut att vända för SAS och man rekryterar faktiskt piloter för första gången sedan tidigt 2000-tal. Många hundra piloter (var det 600?) kommer att gå i pension den närmsta tiden och det kan förändra arbetsmarknaden totalt.


Hoppas detta inte blev alltför osammanhängande och att det var till någon slags nytta. Det har skrivits spaltkilometer om flygyrkets för- och nackdelar, Googla runt lite och du skall finna. Fråga gärna vidare om det är något oklart.

Kan tillägga att jag inte är kommersiell pilot utan endast flyger för hobbybruk, men jag har flera vänner i branschen och har hört en hel del. Jag har PPL för tillfället och håller på att ta IR. Efter det blir det nog Multiengine.

Lite länkar:

Utbildare
http://www.flyguppdraget.se/
http://www.bfsaa.se/
http://www.svenskpilotutbildning.se/
http://www.tfhs.lu.se/
http://www.kungsair.com/

Myndighet
http://www.transportstyrelsen.se/sv/Luftfart/Certifikat-och-utbildning/
 
Last edited:
Kristofer, stort tack för att du tog dig tid att bena ut lite begrepp då jag var oklar i vad jag sökte för info från början.

Minns för många år sen ( säkert 10+ ) en intervju i SAS tidningen om en ( tror hon var Kapten ) som flög ARN.OSL och lyfte runt 120k/mån i lön.

Det var då idéen föddes, inte på grund av lönen utan av den informationen jag grävde fram då.
Sen somnade väl idéen under några år tills jag var i San Diego och såg en massa reklam för flygskolor och då för helikopter.

Men jag känner ganska många helikopter piloter som säger samma sak, finns ett talessätt som säger: skaka på närmaste träd och ner ramlar minst 2 arbetslösa heli piloter.

Nåja nu ska man följa sina drömmar och inte statistik för arbetsmarknaden och tänkte att liknande dig Kristofer börja med en hobby licens el privat licens för att få smak av pilot utbildningen.

Just nu står det mellan att bli pilot el bli någon form av Chef på Karolinska och ge upp resandet el byta yrke helt.
Jag har alltid gjort stora vändningar i livet och tycker att ska man göra förändring så gör man detta ordentligt.

Dock så vill jag gärna gräva fram så mycket info om jobbet jag kan innan jag bestämmer mig för att göra det, och jag har haft tillfälle många gånger att prata med hemvändande SAS piloter men dom säger inte mycket alls om sitt yrke annat än att just nu är det inte läge att bli pilot.

Men framför allt som du just gjorde, bena ut alla olika begrepp och type rating osv.

En fråga ang type rating, om du har en type rating och bolaget byter/uppgraderar flygplanstyp och du tar en ny rating, tappar du den gamla ratingen du hade om du inte får in x antal flygtimmar då ?

Stort tack.
 
Last edited:
Jag läste PPL på Flygteoriskolan och en stor del av min klass gick vidare till ATPL. Min magkänsla är att två av tjugo har jobb som piloter idag - dom andra har lagt 500.000kr på ingenting. För när det gått ett par år är inte den där ATPL utbildningen lika het som en nyexaminerad och fräsch pilot.

En av tjejerna på kursen jobbar idag som pilot på Winair på St Maarten (SXM) i Karibien och flyger propellerplan mellan öarna. Bor vid stranden. Skönt klimat. Rätt najs :)
 

Kristofer

Medlem
Tack själva, var så lite så! :)

Det finfina är i alla fall att utbildningen är modulbaserad och att man kan ta varje modul i den takt man själv vill. Oavsett om man från början har planen att gå vidare till kommersiell pilot eller ej, tar man som sagt PPL som ett första steg. Så börja med det, skaffa lite flygtimmar och känn på det här.

Det fina är också att modulerna inte är fixerade på certifikatet man hängt upp dem på. Skulle jag vilja gå vidare i framtiden behöver jag inte ta om mitt IR, det är samma oavsett om man flyger Cessna eller Airbus 380. (Dock är väl det anledningen till att teorin innehåller absurt mycket saker som inte alls är relevanta för en privatpilot.. men men :D)

Angående type rating; du kan ha flera ratingar införda i ditt certifikat. Det som krävs för att behålla den är att man en gång om året gör en så kallad PC (proficiency check) där man visar sina färdigheter för en kontrollant. Du behöver faktiskt inte ha några timmar alls på typen för att förlänga behörigheten, dock är det nog svårare att faktiskt klara PC:n utan timmar.

Det är faktiskt bara klassbehörigheten Single Engine Piston som går att förlänga med ett visst antal flugna timmar (12 flugna timmar varav en med flyginstruktur under de senaste 12 månaderna av din 24 månaders behörighetsperiod), alla andra behörigheter (CPL/ME/IR) förlängs med PC. Men som sagt, det är nog svårt att klara sin PC utan att ha flugit något under året, men det är inget krav.
 
Toppen