Senaste nytt

Flyg på film - The Wind Rises

Simon

Medlem
För de som inte bara är intresserade av skumpa på hög höjd utan också själva planen kanske en lite ovanlig, kommande film kan intressera. Hayao Miyazaki är kanske mest känd i väst för filmerna Spirited Away och Princess Mononoke, men överlag sedd som ett geni och en av de största regissörerna. Hans senaste film som nu i dagarna hade premiär på Venedigs filmfestival heter the Wind Rises.

Filmen handlar om en ung japan, Jiro Hirokoshi, som vill bli pilot men efter första världskriget blir övertalad att istället bli flygplansdesigner. Miyazaki är känd för att vara en stor flygnörd och de tidiga recensionerna, som är oerhört positiva, säger att filmen ska vara rena festen för flygintresserade. Filmbloggen ThePlaylist skriver t.ex. "... In fact, for much of the first half, it's quite a niche biopic at that—the director is quite the aviation buff, as his previous work might suggest, and he goes into a fair bit of detail on the ins and outs of aircraft design. It's never quite alienating though; Miyazaki is careful to show and explain what's what(,)".

Filmen får förmodligen biopremiär även i Sverige, kanske en bra chans för BC-medlemmar med barn att se en film som väcker bådas intresse framöver? Här under kommer en trailer med engelsk text.

[video=youtube;PhHoCnRg1Yw]http://www.youtube.com/watch?v=PhHoCnRg1Yw[/video]
 

Palazzi

Medlem
Måste givetvis ses! Studio Ghibli är den främsta animationsstudion i modern tid, och Miyazaki har också en fantastisk känsla för att tonsätta sina alster (och även kollegornas).

Finns en tidigare film av dem som handlar om flygande. "Porco Rosso" hette den på Europeiska marknaden...
 
Måste ses!!

Har hittills inte sett en enda Miyazaki film som inte var sevärd! Och som Palazzi säger så är Studio Ghibli den absolut bästa animationsstudion!

Nåt att se med dottern som oxå är Ghibli fan!
 

Palazzi

Medlem
Mycket tråkigt, det har han ju dock tänkt göra förut. Kanske börjar klia i fingrarna igen snart. :)

Förra gången tror jag det var som tecknare/regissör som det gällde (efter Moving Castle). Han skulel vid denna tidpunkt fortsätta vara involverad i Studio Ghibli, som bl.a. rådgivare... Dock kom han ju uppenbarligen, som du påpekat, tillbaka för mer! Denna gång verkar det handla om pensionering från allt arbete......men vi hoppas att han ångrar sig :)
 
Toppen