Passagerare i förstaklass kommer få en positiv överraskning. Flygbolaget kommer servera utvalda viner ur sin vinkällare i Bourgogne där de lagrats upp till 15 år. Men, på grund av det begränsade antalet flaskor så kommer dessa viner bara vara tillgängliga på utvalda linjer och under begränsad tid.

Detta år så finns det fyra olika viner ur Emirates Vintage Collection, Château Cheval Blanc 2004, Château Haut Brion 2004, Château Mouton Rothschild 2001 och Château Margaux 1998.

Sedan 2006 har Emirates köpt upp viner för långtidslagring, många har inhandlats ‘en Primeur’, det vill säga då de fortfarande lagras på tunnor. Enligt ett pressmeddelande så representerar Emirates Vintage Collection som de mest prestigefyllda av dessa viner.

Tack vare detta unika tillvägagångssätt att köpa upp viner så har flygbolaget lyckats upprätthålla bra relationer med världens mest prestigefyllda vingårdar och kan på så sätt selektera de mest exklusiva och ovanliga vinerna.

”Vi kontaktade vinmakarna, valde ut dessa årgångar och sedan lagrade dem i upp till 15 år i Bourgogne innan vi bestämde oss att de var redo att serveras”, säger Joost Heymeijer, operativ chef för Inflight Catering på Emirates.

”Varje ansträngning gjordes för att presentera vinerna från Emirates Vintage Collection på bästa möjliga sätt. Vi spenderade en hel del tid på att utbilda vår kabinpersonal, omkonstruera glasen och skapa en meny för att se till att när du njuter av dessa fantastiska viner ombord, är det inte mer annorlunda än på de bästa restaurangerna i världen. ”

Emirates Vintage Collection lanserades förra veckan ombord på en speciell flygning till Paris med Château Cheval Blanc 2004 ombord. På flygningen gav Arnaud de Laforcade, kommersiell direktör på vingården ifråga, passagerarna en överraskande vinprovning och kurs i Emirates A380 Onboard Lounge.

Speciella rätter har också skapats för att gifta sig väl med varje vin ur Emirates Vintage Collection. De kommer också att vara regionalt inspirerade. Exempelvis på flyg till och från Dublin serveras Château Cheval Blanc 2004 till en oxfilé, från djur som betat, som serveras med potatisgratäng à la dauphinoise, gräddfil och spenat, morötter och en juice på schallottenlök. Samma vin kommer att serveras till svärtat vilt som serveras med en timjanjuice, blancherad kålrabbi, morötter och broccoli ombord flygningar till Genève.

De fyra vinerna kommer att alterneras under året på olika rutter till Europa, Amerika, Asien och Australien.

Förra året köpte flygbolaget in vin och champagne för 56 miljoner dollar (ca 474 miljoner kronor)

Fler viner kommer läggas till Emirates Vintage Collection under de närmaste åren när de nått en optimal mognad. Emirates vinkällare har för närvarande plats för 4,7 miljoner flaskor vin – varav några inte kommer serveras förrän 2027.